JINÝ KRAJ, JINÝ …. JÍDLO :-)

„CHCETE TOHO ŠKORPIONA ŽIVÝHO NEBO SMAŽENÝHO?“

Jsem srab srabovatej na „cizí“ jídla. Mám ráda svoji osvědčenou klasiku a takový to „To jsem ještě nejedla, to zkusím“, mi fakt moc nehrozí.
Celý dětství jsem si vystačila s chlebem, sýrem a litrem mlíka (boty jsme si s bratrem nepůjčovali, nebojte).
Školní jídelna ve mě zanechala traumata rovnající se první uslintané puse od spolužáka v 1. třídě (chutnalo to podobně ).

Když jsem začala cestovat po Evropě, tak to bylo prima. Pizza, bageta, croissant, gyros, palačinka, hot dog apod., to problém nebyl.

Pak přišla Amerika .

V mojí oblíbené knížce od Rexe Stouta, Nero Wolfe „Příliš mnoho kuchařů“ jsem poprvé narazila na pojem Marylandská šunka. Prý delikatesa.
Jíst normální jídlo 5 měsíců v New Yorku bylo před víc jak dvaceti lety nemožné. Všechno FAT 0%, ale toho cukru . Ta šunka ho měla 32 g!
Něco tak hnusnýho… navíc ve sladký bulce, se sladkou hořčicí, sladkou okurkou a sladkým sýrem navrch…. Brrr!

Následovala Asie .

Nikde! není lepší jídlo než v Asii. Od pouličního až po luxusní restaurace. Od „čehokoliv“ na špejli až po vymazlený sashimi.

Výjimkou je Čína .
Konkrétně Peking (na čínském venkově bych zhubla 2 kila týdně a dobrovolně)

Asi nejznámější dobrotou jsou pekingské kachny. Udí je ve velkých pecích, pověšené na štanglích. Nakrájené na kousky v housce se dají koupit i v okýnku z ulice, protože ve vyhlášenách restauracích stůl neseženete.

Pak je dlouho dlouho dlouho nic a nastupuje jídlo stylu „buď anebo“.
Hmyz ve všech stádiích .
Všemožné druhy brouků .
„Něco“, co nejde ani tipnout .

A škorpióni .
Živí.
Jdete tržnicí, na které kňouravým hlasem zpívá místní umělkyně, už to je šílený zážitek. Přicházíte ke špejlím, na kterých jsou jako potrhané „křupky“ kroutící se malí škorpióni.
Máte hlad.
„Chcete toho škorpiona živýho nebo smaženýho?“

No nedala jsem to, jasně že ne . Ale byl to hlubokej zážitek, škoda, že mi sem nejde nahrát video. Tak aspoň pár snímků toho, co soudruzi s oblibou baští.

NARAZILI JSTE NA SVÝCH CESTÁCH NA JÍDLO, KTERÉ JSTE PROSTĚ „NEDALI“?

Určitě ano.

Jsem TRAVEL DESIGNER. Vymyslím, připravím a zorganizuji vám dovolenou podle vašich představ a rozpočtu. Kde končí AI, tam začínám já .

Sledujte moje fotky na INSTAGRAMU ZDE:

Kontaktujte mě